Komunikaty prasowe

Jul 14, 2023

Pasieka na terenie firmy BSH we Wrocławiu

Wrocław, 14 lipca 2023 r. (BSH) Firma BSH produkuje we Wrocławiu już nie tylko lodówki i piekarniki, ale też miód. W pobliżu fabryk przy ulicy Żmigrodzkiej zamieszkały pszczoły. Obecność pracowitych i potrzebnych stworzeń na terenie BSH wpisuje się strategię zrównoważonego rozwoju tej firmy. To kolejna inicjatywa spółki podjęta z troski o środowisko naturalne. Firma BSH ogranicza zużycie prądu, gazu i wody w procesach produkcyjnych, a także inwestuje w produkcję zielonej energii za pomocą paneli fotowoltaicznych.

W czterech ulach w BSH we Wrocławiu może zamieszkać nawet do 80 000 pszczół miodnych. Tyle owadów może wyprodukować około 80 kilogramów miodu rocznie. Wobec postępujących zmian klimatu oraz działalności człowieka, populacja pszczół na całym świecie drastycznie się zmniejsza. Szacuje się, że bez zapylających owadów życie na ziemi mogłoby istnieć tylko przez cztery lata. Pasieka w BSH została założona dzięki oddolnej inicjatywie pracowników. [...]

„Pasieka, którą otworzyliśmy we Wrocławiu, stwarza bezpieczne i komfortowe środowisko życia dla tych pożytecznych owadów. Wpisuje się to w szeroką gamę działań BSH dla ochrony środowiska naturalnego” – powiedział Krystian Busiakiewicz, Head ds. nieruchomości i ochrony środowiska w BSH.

Wszystkie zakłady i obiekty BSH w Polsce są zasilane energią elektryczną pochodzącą wyłącznie z odnawialnych źródeł. Firma stale modernizuje też swoje systemy produkcyjne, by zwiększać ich efektywność energetyczną. Dzięki inwestycjom w nowoczesne technologie, dwie fabryki BSH we Wrocławiu zmniejszyły w ostatnich dwóch latach roczne zużycie prądu o niemal 5500 megawatogodzin. Tyle prądu zużywa w ciągu roku około 1400 gospodarstw domowych. Zakłady przy ul. Żmigrodzkiej ograniczyły też zużycie gazu i wody.

Od 2017 r. firma BSH wyprodukowała we Wrocławiu już ponad dwa miliony piekarników i ponad milion lodówek marek Bosch i Siemens. Docelowo każda z dwóch fabryk BSH w stolicy Dolnego Śląska będzie produkowała rocznie po milion urządzeń. Ten dynamiczny rozwój odbywa się jednak w duchu zrównoważonego rozwoju. Dlatego jednym z kolejnych inwestycji firmy będzie instalacja paneli fotowoltaicznych na dachu centrum logistycznego o powierzchni 30 000 m2.

Pokaż więcej

skopiowano do schowka

label_error

O BSH:

Grupa BSH BSH Hausgeräte GmbH, z całkowitym obrotem w wysokości około 14,8 miliarda euro i około 60 000 pracowników w 2023 roku, jest europejskim liderem w branży AGD. Portfolio marek firmy obejmuje dwanaście znanych marek urządzeń, takich jak Bosch, Siemens, Gaggenau i Neff, a także markę ekosystemu Home Connect i marki usługowe, takie jak Kitchen Stories. BSH produkuje w 37 fabrykach i jest reprezentowana w około 50 krajach. BSH jest spółką należącą do Grupy Bosch. Firma oferuje na polskim rynku portfolio AGD marek Bosch, Siemens i Gaggenau. BSH posiada w Polsce sześć fabryk. W trzech łódzkich zakładach produkowane są pralki, zmywarki i suszarki do ubrań, w dwóch wrocławskich piekarniki i lodówki, a nieopodal Rzeszowa małe AGD. BSH w Polsce poza produkcją posiada centra usług wspólnych. Pracują one na potrzeby BSH na całym świecie w obszarach, takich jak usługi informatyczne, księgowe, handel zagraniczny czy centralne zakupy. BSH w Polsce rozwija też Centra Badań i Rozwoju w Łodzi i w Rzeszowie oraz Centrum Kompetencyjne Digital & E-Commerce.

Kontakt dla dziennikarzy:

BSH Sprzęt Gospodarstwa Domowego Sp. z o.o.
Menedżer ds. Public Relations
Daniel Goszczyński
E-mail: daniel.goszczynski@bshg.com

Powrót do przeglądu artykułów

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI

Zapraszamy do skontaktowania się z nami przedstawicieli prasy i mediów.